Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i smeštena je na severoistoku Španije. Nalazi se na obalama Mediterana, oko 120 kilometara od Pirineja. Sam grad ima 1,6 miliona stanovnika, a sa okolinom oko 3,2 miliona. Jedan je od glavnih evropskih ekonomskih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka. Svetski je značajna turistička destinacija i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Najpoznatija su arhitektonska dela Antonija Gaudija i Ljuisa Domeneka i Muntanera, od kojih je Unesko mnoga proglasio svetskom baštinom. Barselona je bila domaćin važnim svetskim događajima koji su doprineli tome da postane veoma poznat i posećen grad. Najbitniji su Svetska izložba 1888. i 1929. godine, Letnje olimpijske igre 1992. godine i Forum Kultura 2004.

Ne možete da dođete u Barselonu, a da se ne upoznate sa životom verovatno najpoznatijeg arhitekte Antonija Gaudija koji je mnogo dao Barseloni, a koja je posle njegove pogibije pod tramvajem ukinula ovaj vid prevoza. Gaudi je projektovao mnoge zgrade u Barseloni, pa izdvojte jedan dan da ih posetite jer su one razlog jedinstvenog i prepoznatljivog arhitektonskog stila Barselone, kao i njen zaštitni znak. Njegovo najpoznatije delo je katedrala Sargada Familija.

Sagrada Familia: Nezavršena crkva Antonija Gaudija. Oficijalno ime ove crkve je "Templo Expiatorio de la SagradaFamilia." Ovo je daleko najpopularnija i najposećenija znamenitost Barselone i jedina katedrala na svetu koja još nije završena. U planu je da se konstrukcija završi 2025.godine. Prvi kamen postavljen je 1882, a ova neverovatna struktura delo je arhitekte Antonija Gaudija koji je poginuo 1926. godine, kada je samo mali deo konstrukcije bio izgrađen. Kada je izgradnja započeta 1882, u okolini su se nalazila samo polja. Poznati britanski pisac Džordž Orvel nazvao ju je “najružnijom zgradom na svetu”, ali bilo da je volite ili ne, ona je zasigurno spektakularna i vredna pažnje. Konstruisanje kompletno finansiraju privatni donori i posetioci preko prijemnih taksi.

Magična fontana: Magična fontana je definitivno "must see" mesto. Ovo je spektakl vode, svetla i muzike. Sagrađena je 1929. kao jedna od najvećih atrakcija za Svetski sajam i internacionalnu izložbu u Barseloni iste godine. Danas je jedno od najpoznatijih mesta u gradu sa neverovatnih 2,5 miliona posetilaca godišnje. Magična fontana ima 13 različitih koreografija – tri spektakla filmske muzike, šest klasične, jednu zaruzela, remiks 20. i 21. veka, remiks 80-90-tih godina i numeru “Barselona” od Fredija Merkjurija i španske operske dive Monserat Kabalje. Magična fontana otvorena je za sve i pristup jebesplatan. Termini izvedbi: zimi (oktobar – mart) – petkom i subotom od 19.00 do 21.00 sat, muzički spektakli u 19.00, 19.30, 20.00 i 20.30. (imajte na umu da od sredine januara do sredine februara fontana ne radi); leti – (april-septembar) – od četvrtka do nedelje od 20.00 do 23.00, svetlosni i muzički šou na svakih pola sata od 21.00 do 23.00 sata.

Pikasov muzej: Porodica Pabla Pikasa živela je u Barseloni od 1895. do 1904. godine gde se za stalno preselila iz Malage, rodnog mesta Pabla Pikasa. Pablov otac bio je profesor umetnosti, a i on sam otpočeo je studije umetnosti još u Malagi. Međutim, Barselona je izvršila ogroman uticaj na njegove rane radove dok se još borio kao slikar, i u ovom gradu Pikaso je prvi put izložio svoje radove. Pikasov muzej u Barseloni ne poseduje nijednu njegovu svetski poznatu sliku, ali izlaže mnoge skice i manje poznate radove koji su veoma interesantni za videti. Muzej je smešten u nekoliko fenomenalnih gotičkih kuća u starom delu Barselone zvanom El Born. Ovo je svakako jedna od glavnih atrakcija u Barseloni. Preporučujemo da dođete u ranijim satima tokom vikenda.

La Rambla ulica: Španski pesnik Federiko Garsija Lorka opisivao ju je govoreći: “To je jedina ulica na svetu za koju bih voleo da nema kraja.” La Rambla počinje od mesta “Plaza Catalunya”, a završava se kod spomenika Kolumbu u “Port Vell” – barselonskoj luci. La Rambla nije spektakularno mesto, ali je veoma zabavno za šetnju i upoznavanje duha Barselone. Ako se niste prošetali ovom ulicom, ne možete reći da ste bili u Barseloni. Upozorenje – čuvajte se džeparoša na ulici i metrou. Posebno vodite računa u delu ulice Raval, blizu luke, u ranim jutarnjim satima.

Stadion i muzej FK Barselone: Poseta stadionu Kamp Nou i njegovom muzeju spadaju u jednu od najpopularnijih atrakcija grada. Za fudbalske zaljubljenike gledanje utakmice u kojoj učestvuju svetske fudbalske zvezde je poseban događaj. Stadion je jedan od najlepših na svetu, a prima 98.800 gledalaca. Muzej je oficijalno mesto jednog od najvećih svetskih fudbalskih klubova i veoma je popularna turistička atrakcija jer sadrži predivne kolekcije fotografija, dokumenata i trofeja o zapanjujućoj istoriji kluba i njegovih legendarnih igrača. Muzej uključuje i umetničku galeriju koja sadrži dela imena kao što su Dali i Miro. Ako izaberete posetu sa vodičem imaćete priliku da provirite u svlačionicu i tunel kroz koji igrači izlaze na teren, kao i da zagazite na travu Kamp Noua. Napomena: od jaunara 2010. postavljena je nova izložba u muzeju na novom drugom spratu. Novi prostor sadrži šest multimedijalnih soba pokrivajući 1.500 kvadratnih metara gde se nalazi 110 godina istorije Barse i najznačajniji momenti iz 2009. godine.

Barrio Gotico area of Barcelona je stari grad Barselone koji je bio sagrađen u i oko starog rimskog grada Baracino. Ovaj stari grad je sam po sebi atrakcija jer poseduje mnoge crkve, kvartove, pijace i muzeje. Možete videti i stare rimske zidove i gradski istorijski muzej “Museu d'Història de la Ciutat” gde su ostaci rimskh kuća i ulica Baracina.

Poble Espanyol de Barcelona (špansko selo Barselone): Dizajnirao ga je katalonski arhitekta Josep Puig i Cadafalch, a sagrađeno je 1929. godine za Svetski sajam i internacionalnu izložbu u Barseloni. Špansko selo bilo je arhitektonski eksperiment kako izgraditi “idealno” selo koje će predstavljati popularnu špansku arhitekturu. Zbog velike zainteresovanosti posle izložbe, selo je ostalo netaknuto, a danas je ono dom širokih ponuda kafića, noćnih klubova, restorana, preko 40 zanatskih radionica, kao i domaćin raznih koncerata i ostalih događaja, posebno u letnjem periodu.

 

Region Madrida sa okolinom se sa oko 5 miliona stanovnika ubraja u najveće evropske metropole. Sam grad Madrid, bez predgrađa, sa svojih 3,1 miliona stanovnika je, posle Londona i Berlina, treći najveći grad u Evropskoj uniji. Madrid je, kako od nacionalnog, tako i od internacionalnog značaja za trgovinu i finansije i politički je i kulturni centar Španije. Središte je španske uprave, pa osim kralja, u njemu žive katolički biskup i važni pripadnici vlade i vojske. Na mestu današnjeg Madrida je u periodu od 852. do 886. godine podignuto mavarsko utvrđenje (alkasar) na mestu današnje madridske kraljevske palate. Utvrđeno mesto bilo je nazvano Magerit, a od 939. Madšrit i od 1038. Madrid. Kulturno i istorijski najznačajniji delovi Madrida, Hapsburg, Književna četvrt, Kraljevska palata, skriveni su iza madridskih najpoznatijih ulica i bulevara.

Kada ste u Madridu, korida je neizostvan deo, a posetite i u Ulici Paseo del Prado takozvani muzejski trougao sa tri muzeja umetnosti koja su od svetskog značaja. To su Muzej Prado, Nacionalni muzej i umetnički centar "Kraljica Sofija" i Muzej umetnosti "Tisen - Bornemica". Posebno interesantan i totalno različit od ostalih muzeja je Muzej šunke (Museo de Jamón), jer poseduje izložbu šunke koja visi na tavanicama i zidovima. Postavka ovog čudnog muzeja stalno se menja kako bi sveže mirisala.

"Buen Retiro Parque" je gradsko istorijsko nasleđe. Obaj park je nekada bio rekreativni centar za kraljevsku porodicu, a danas je popularan kao turistička destinacija i verovatno najpopularnija znamenitost Madrida. Pominjanje ovog parka podseća na vladavinu katoličkih kraljeva, Filipa i Izabele koji su bili prvi kraljevski par posle udruženja svih španskih provincija. Preko puta parka, u okviru Prado muzeja je i "Casón del Buen Retiro", nekada balska sala, a danas popularna turistička destinacija.

"El Capricho" je jedan od najlepših i najatraktivnijih parkova u Madridu. Proteže se na 14 hektara u oblasti Barahas. Ovaj park je osnovao 1784. godine vojvoda od Osune jer je poželeo neko sklonište za sebe i svoju porodicu u vrelim letnjim danima, kao i mesto dostojno svih zvaničnika i vrsnih umetnika koji su mu dolazili u posetu.  U okviru parka je i Paseo de los Duelistas, kružni trg na kojem se nalazi statua koja predstavlja dva čovek na određenoj udaljenosti koja se upravo spremaju da uđu u duel, borbu do smrti. Ovaj deo parka je nekada bio jako popularan za borbu bikova. Pored bašte, ovaj kompleks obuhvata i veliki broj dekorativnih statua i fontana koje su i vanvremenske i neobično i čine da ovaj park stranim turistima ostane u nezaboravnom sećanju...

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h