BEČ

Beč je glavni grad Austrije. Sa oko 1,7 miliona stanovnika (2,3 miliona na širem području) 10. je najveći grad Evropske unije, daleko najveći grad Austrije i njeno političko, ekonomsko i kulturno središte. Istorija Beča počinje pre oko 4 milenijuma, čime se područje grada svrstava među najstarije ljudske naseobine. Beč je tako jedna od najstarijih metropola u “srcu” Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta. Bio je sedište imperatora Svetog rimskog carstva, glavni grad Austrijskog carstva i Austrougarske monarhije, kada i dostiže svoj vrhunac krajem XIX veka i sa oko 2 miliona stanovnika postaje četvrti grad po veličini na svetu (posle Londona, Pariza i Njujorka). Beč je danas jedan od najvažnijih kongresnih centara na svetu i sedište mnogih međunarodnih institucija. Grad je, između ostalog, i jedno od omiljenih evropskih odredišta turista iz čitavog sveta i godišnje ga posete milioni, najviše zahvaljujući brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnoj kulturnoj ponudi. Beč nosi i epitet muzičke prestonice sveta, u kojoj su živeli i stvarali kompozitori kao što su Mocart ili Betoven. Od 2001. godine kulturno-istorijsko jezgro Beča je na listi centara kulturne baštine od posebnog značaja i pod zaštitom Uneska. Na osnovu studije iz 2009. godine, Beč je po kvalitetu života prvi grad na svetu.

 

Hofburg palata ili Imperijalna palata bila je nekada dom dinastije Habsburgovaca. Prvo utvrđenje je podigao kralj Otakar Premist u XIII veku. Danas sadrži prostorije predsednika, ali i 22 odvojena muzeja, Nacionalnu biblioteku, Augustinijanovu crkvu iz XIV veka, poznatu špansku školu jahanja i kraljevsku kapelu, gde svake nedelje peva Hor bečkih dečaka, još od 1498. godine. Ne treba propustiti da se vidi Trezor, u kome je smeštena fenomenalna kolekcija juvelirskih kruna, uključujući i krunu svetog Stefana koja datira iz XII veka. Radno vreme je svakog dana od 9 do 17 sati.

Belvedere je naziv za kompleks baroknih palata u Beču, podignutih za austrijskog princa Eugena Savojskog. U komšiluku je palata Švarcenberg. Palate Gornji Belvedere i Donji Belvedere, uz pripadajući park, čine jedan od najlepših baroknih sadržaja na svetu. Danas je kompleks Belvedere pretvoren u muzej.

Jedna od poznatih bečkih atrakcija, veliki točak, smeštena je u šumovitom parku Prater. Točak se sa svojih 15 gondola, okreće oko 20 minuta i pruža predivan panoramski pogled na grad. Otvoren je svakog dana od 9 sati do ponoći.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h