GRADOVI ITALIJE

Italija na istoku izlazi na Jadransko more, a na jugu na Jonsko i Sredozemno, na koje izlazi i na zapadu. Od glavnog kopna se odvajaju, ali i dalje pripadaju Italiji, ostrva Elba, Sardinija, Sicilija i mnogo manjih. San Marino i Vatikan su enklave koje se nalaze na teritoriji Italije. Najveći i glavni grad je Rim. Večni grad, kako ga nazivaju, Rim ima 2,7 miliona stanovnika i veliki je kulturni i turistički centar. Drugi veći gradovi, svi redom turističke poslastice, jesu Milan, Napulj, Torino, Palermo, Đenova, Bolonja, Firenca, Venecija.

 

Venecija se nalazi u severnoj Italiji. Glavni je grad oblasti Veneto. Ime grada i oblasti potiče od plemena Veneto koje je naselilo ovu oblast još u rimsko doba. Venecija je poznata kao jedan od najlepših i najromantičnijih gradova sveta. Prostire se na 117 malih ostva u Venecijanskoj laguni na obali Jadranskog mora. Zahvata površinu od 414.57 km2, a ima 270.660 stanovnika, sa gustinom naseljenosti 652.9 stanovnika/km2. Ovo je jedan istorijski grad sa bogatom i burnom istorijom. U srednjem veku Republika Venecija je bila jedna od vodećih sila u ovom delu Evrope. Na njenoj teritoriji su se odigravali krstaški ratovi. Bila je centar i raskršće trgovačkih puteva, posebno pšenice, začina i svile. Od XIII do XVII veka Venecija je bila centar umetnosti i poreklo nekoliko umetničkih pravaca. U Veneciji je rođen Antonio Vivaldi.

 

Smatra se da su prvo naselje na području Venecije obrazovale izbeglice iz okolnih rimskih gradova i sela pod naletima Nemaca i Huna. Grad je osnovan izgradnjom crkve San Jakopo 421.godine. Prvi izabrani vođa lagune iliti vojvoda Venecije je bio Ursus. Za vreme vojvode Anjela Partićiaća sedište vojvodstva je preneto iz Malamoka u Rialto, gde su izgrađeni crkva Sv. Zaharija, bazilika Sv. Marka, vojvodina palata i odbrambeni zidovi. Godine 810. Venecija postaje vizantijska teritorija. Zahvaljujući svom povoljnom položaju Venecija se između IX i XIII veka razvija u grad-državu.

 

Smeštenu na reci Arno u regiji Toskana, između Jadranskog i Tirenskog mora, sa više od 360.000 stanovnika, Firencu mnogi zovu i "italijanska Atina", zbog brojnih kulturnih i umetničkih spomenika. Firenca je grad umetnosti i nauke, industrije i zanatstva, kulture i trgovine. Osnovali su je Rimljani u prvom veku pre nove ere. U Firenci su tokom renesanse živeli brojni poznati umetnici, Đoto, Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Donatelo, Botičeli, Makijaveli, Galileo Galilej, pa je grad pun muzeja, akademija, umetničkih škola, naučnih instituta i kulturnih centara. Firenca je danas važan centar kulture i umetnosti. Klima je umerena i promenljiva, sa vetrovitim zimama i toplim letima. Firenca je najtopliji grad u Italiji, pa je najlepše obići je van letnje sezone.

 

Milano, prestonica Lombardije, ima oko 1,3 miliona stanovnika. Najveći je industrijski grad Italije i centar mode – dizajnera, umetnika, fotografa, manekena. Milano je moderan grad sa starom dušom; ima stari deo grada sa zanimljivim građevinama i palatama, zbog čega privlači brojne turiste. Smatra se „privrednim srcem“ Italije; svetski je poznat privredni, modni i medijski centar. Milano kao modni centar privlačan je za šoping – tu su Armani, Versaće, Prada, Guči, Dolče i Gabana i brojni drugi dizajneri. Grad je, takođe, i svetska prestonica nameštaja i kućnih potrepština. U ovom gradu nalaze se i izdavačke kuće, brojni instituti za istraživanje tržišta, trgovačka udruženja zemlje...

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h