Glavni je i najveći grad Francuske i najposećenija turistička destinacija na svetu. Svake godine Pariz poseti oko 30 miliona turista. Nalazi se u centru Pariskog basena, nad rekom Senom. Rekom je podeljen na dva dela: na severnu, „Desnu obalu“, i na južnu, manju, „Levu obalu“. Sastoji se od 20 arondismana, pariskih disrtrikta. Pariz "bije" reputacija najlepšeg i najromantičnijeg grada na svetu, prepunog istorijskih znamenitosti. Zovu ga i Gradom svetlosti i Prestonicom mode, jer je dom najpoznatijim modnih brendova i kozmetike, kao što su Šanel, Dior, Iv Sen Loran, Loreal... Veliki deo grada, uključujući reku Senu, zaštićen je od strane Uneska. Među njegovim brojnim znamenitostima su Ajfelova kula, Trijumfalna kapija, Luvr, Mulan ruž, Lido...

Ajfelov toranj: Nesumnjivo obležje Pariza i "must see" znamenitost. Najpoznatiji toranj na svetu je 324 metara visok i težak ukupno 10.000 tona. Izgrađen za Svetsku izložbu 1889. godine, građen dve godine, dva meseca i 5 dana, a ime je dobio po arhitekti Gustavu Ajfelu. Možete se uspeti stepenicama ili koristiti lift. Tu su radnje na prvom nivou, dok drugi nudi mogućnost uživanja u gastronomiji veoma poznatog "Jules Verne" restorana, 125 metara iznad zemlje. Kada stignete na treću i poslednju platformu, bićete među oblacima i uživati u neverovatnom pogledu na grad od 360 stepeni.

 Trijumfalna kapija:  Je središnji deo trga Šarl de Gol(poznatom i kao trg Etoal), odakle se pruža maestralni pogled na Jelisejska polja. Trijumfalnu kapiju naručio je Napoleon 1806. u čast francuskim vojnim pobedama, nešto nakon čuvene bitke kod Austerlica, a luk je dovršen 30 godina kasnije za vreme vladavine Luja Filipa, poslednjeg francuskog kralja koji je posvetio spomenik revolucionarnoj francuskoj vojsci. Ona je ukrašena reljefima i skulpturama sa prikazom scene iz Napoleonove epske bitke. Velika dvorana u sklopu spomenika je redizajnirana. Nova scenografija je podeljena u sedam delova i predstavlja moderan, interaktivan pristup ispisivanju istorije Trijumfalne kapije. Ima 50 metara visoku terasu na vrhu na koju ste pozvani da se divite svakoj od dvanaest avenija koje proizlaze iz spomenika, od kojih većina nosi ime poznate bitke u kojoj se Napoleon borio, kao što su Friedland i Wagram. Trijumfalna kapija je simbol francuskog nacionalizma.

 Luvr: Nekad rezidencija francuskih kraljeva, Luvr je postao jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Nalazi se središtu Pariza, na obali reke Sene. U centralnom dvorištu nalazi se staklena piramida koja je isto toliko poznata kao i sam muzej, a njenu gradnju naručio je bivši francuski predsednik Miteran. Luvr ima 65, 300 umetničkih dela,  a kolekcije su podijeljene na osam delova: orijentalni, egipatski, grčki i rimski antikviteti, slike, skulpture, umetnički predmeti, islamska umetnost i grafika od srednjeg veka do 1848. godine. Muzej Luvr ima tri krila: Rišelje, Viši i Denon. Otvoren od aprila 2000, "Pavillon des Sessions" prikazuje 120 skulptura posvećenih umetnostima Afrike, Azije, Australije i Amerike i dopunjuju kolekcije na "Musée du Quai Branly" koja je otvorena u 2006. Luvre u nekoliko brojki: 35.000 radova širi se na preko 60.600 metara kvadratnih soba posvećenih stalnim zbirkama, 2410 prozora, 3000 brava i 10.000 koraka. Sobe u odeljku islamske umetnosti zatvorene su od  2008. Nove će se otvoriti u području Cour Visconti ove godine. Luvr je dom najpoznatije slike, Da Vinčijeve Mona Lize, koja se nalazi u delu italijanske umetnosti.

Notr Dam ("naša dama"): Je najpoznatija katedrala iz perioda rane gotike, sagrađena u čast Blažene Device Marije na ostrvu Île de la Cité (ostrvu-gradu u Parizu). Simetrične, kule-bliznjakinje i tri portala sa skulpturama, najprepoznatljiviji su delovi katedrale Notr Dam, građene od 12. do 14. veka. Kule su 69 metara visoke, dok crkveni toranj, dograđen 19. veka, dostiže visinu od 90 metara. Katedrala je poslužila i kao uzor jednom od najčuvenijih francuskih pisaca romantizma, Viktoru Igou, za roman "Zvonar Bogorodičine crkve". Katedrala je gotičko remek-delo. Pre nego što uđete unutra da se divite prekrasnim vitražima, od kojih neki datiraju još iz srednjeg veka, ne zaboravite pogledati skulpture jezivih "gargoyles" (čudovišna stvorenja) i predivne oluke koji krase krov zgrade.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h