PORTUGALSKE TURE

Portugalija je najzapadnija zemlja kontinentalne Evrope. Graniči se sa Španijom ne severu i istoku, a na Atlantski okean izlazi na zapadu i jugu. Osim toga, u sastav Portugalije ulaze i dva arhipelaga u Atlantiku, Azori i Ostrva Madeira. Portugalija je mesto protoka civilizacija tokom proteklih 3.100 godina. Iberijici, Tartesijanci, Kelti, Feničani i Kartaginjani, Grci, Rimljani, Germani (Suevi i Vizigoti) i Maori su svojim kulturama ostavili traga u ovoj zemlji. Ime Portugalija samo po sebi otkriva delove rane istorije ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mešavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lepa luka" Tokom XV i XVI veka, Portugalija je bila glavna ekonomska, politička i kulturna sila, a Portugalska Imperija se prostirala od Brazila do Indijskog okeana. Zemlja gostoljubivih ljudi, koje nije zarazila prekomerna užurbanost karakteristična za ovo vreme, sve popularnija je turistička destinacija.

Lisabon je glavni grad Portugala. Nalazi se na obali Atlantika, na ušću reke Težo. Podeljen je na 53 opštine i prostire se na 84,4 km2, od čega 10km2 zauzima park Monsanto, koji se smatra najvećim u Evropi. Grad obiluje lepim građevinama svih stilova, uglavnom nastalih posle zemljotresa iz 1755. godine. Centar grada je pod zaštitom Uneska. Lisabonska katedrala potiče iz 1147. godine. Izdvaja se i Kula Belem, koju je u čast prekomorskih otkrića podigao između 1515. i 1521. godine kralj Manuel I Portugalski, kako bi branila lisabonsku luku. Brojni su i muzeji, od kojih se ističu oni posvećeni morima i okeanima. Grad ima i operu. Centar je jedna velika pešačka zona, a moderna, brza i jeftina podzemna železnica, kao i mreža tramvaja i autobusa, čine lako dostupnim bilo koji deo grada. Infrastruktura grada je unapređena, sa novinama kao što je impresivni Vasko de Gama most preko reke Tagus, koji povezuje gradski aerodrom sa mrežom nacionalnih puteva. Pored novog, postoji i mnoštvo starog koje šarmira turiste, dajući metropoli blago provincijsku atmosferu. Izvrsna, slikovita srednjevekovna oblast Alfama okružuje gradsku tvrđavu, a istorijski drveni tramvaji idu redovno, bučno, uzbrdo i nizbrdo prolazeći pored dekorativnih kafića sa podovima oslikanim mozaikom.

Činjenica da je smešten na obali Portugala i razvijen na bogatoj i raznovrsnoj pomorskoj istoriji nije čudo da većina lisabonskih atrakcija ima veze s morem. Posetioci Lisabona imaju na raspolaganju veliki broj retkih znamenitosti. Jedan od primera je akvarijum Lisabona, koji je prezentovan kao drugi najbolji akvarijum na svetu, i koji sadrži 5 miliona litara vode sa predivnim i raznovrsnim morskim svetom. Ili ako ste više raspoloženi za istoriju mora, Maritime Muzej je jedan od najboljih evropskih morskih muzeja. Posetioci koji zele da vide veći broj znamenitosti Lisabona bi trebalo da razmisle o kupovini Lisaboa kartice, koja daje 50% popusta na ulaznice za većinu lisabonskih atrakcija, kao i besplatno korišćenje javnog prevoza. Ova kartica kosta 15 evra (trenutna cena) i njeno trajanje je 24 sata, a dostupna je na turističkim punktovima po celom gradu.

Alfama: Najstariji deo Lisabona. Kvart se pruža u podnožju brda, ispred tvrđave Svetog Đorđa. Sačuvala je mnogo od tradicionalnih boja i atmosfere iz starih dana. Duž uskih kaldrmisanih aleja prostiru se taverne i ulične prodavnice, izmešane sa kućicama u posebnom stilu u kojima su smešteni obalski radnici, prodavci ribe i mornari. Alfama je puna istorijskih zgrada i crkava koje obavezno treba obići i istražiti. Na nekim zgradama još može da se vide izbledeli grbovi, što dokazuje da je Alfama nekada bio dom aristokratama Lisabona. Kada padne noć, Alfama pridobija miserioznost sa uličnim svetlima koje bacaju senke na srednjevekovne zidove, i preporučljivo je zaobići ovaj deo grada tokom noći i posvetiti više pažnje "Bairro Alto" kafeu i distriktu noćnih klubova.

Kula Belem: Odatle je Vasko de Gama krenuo ka Indiji. Zaštićena od strane Uneska, jedna je od lisabonskih najviše fotografisanih atrakcija, jer je njena spoljašnost vrlo dekorativna. Spoljašnji zidovi su izrezbareni konopcima u steni i prelepim otvorenim balkonima, zajedno sa osmatračnicama i utvrđenjima sa puškarnicama u obliku štitova. Kula je sagrađena u XVI veku da služi kao utvrđenje. Do Belema se iz centra stiže tramvajem, svega nekoliko stanica. 

Tvrđava Svetog Đorđa: Zidine tvrđave Svetog Đorđa nalaze na vrhu brda pored reke Tagus, a datiraju od okupacije Moriša u X veku. Ali ova znamenitost je bila tvrđava vekovima pre toga - čak moguće da je nastala i 500. godine posle nove ere. Zamak je kolevka Lisabona i sa nje se danas može videti panoramski pogled na reku Tagus i na Alfamu, koji se prostiru ispod nje. Multimedijalni šou je dostupan tokom dana, koji živopisno prikazuje istoriju Lisabona.

Spomenik otkrićima: Jedan od najpoznatijih simbola Lisabona je impozantan spomenik Padrão dos Descobrimentos, smešten na obali reke u Aveniji de Brasilia u oblasti Belem, dizajniran za komemoraciju portugalskom dobu otkrića. Belem, gde se reka Tagus spaja sa morem, je mesto sa koga su srednjevekovni istraživači-moreplovci odlazili na svojim brodovima da otkriju svet. Spomenik je otkriven 1960. na petstogodišnjicu smrti Princa Henrija moreplovca 1460. godine, monarha koji je imao veliki udeo u portugalskom istraživanju tokom XV i XVI veka. Ovaj ogromni spomenik predstavlja brod sa princem Henrijem na pramcu, iza koga se nalaze statue poznatih moreplovaca, svetaca kao i ostalih koji su imali udeo u zlatnom dobu otkrića. 

Sé de Lisboa: Iako ova katedrala u Largo de Se u Alfama distriktu nije naizgled privlačna, ona je prva crkva ikada sagrađena u Lisabonu. Sagrađena na mestu džamije nakon što je grad osvojen od strane krstaša u XII veku. Unutar ove veoma stare crkve se mogu videti neke vrlo interesantne znamenitosti, kao na primer mesto na kome je sveti Antoni od Padue kršten 1195. kao i brojne ikonostase, slike i ikone.

Calouste Gulbenkian Muzej: Gulbenkian je bio jermenski naftni mogul koji je umro 1955. i za sobom ostavio jednu od svetski najlepših privatnih umetničkih kolekcija. Ova kolekcija se sada nalazi u modernom centru gde Calouste Gulbenkian fondacija sponzoriše kulturalne umetničke događaje. Ova kolekcija pokriva antikvitete iz Egipta, Grčke kao i iz Rima, islamsku keramiku i tekstil, kinesku keramiku, japanske printove, kao i evropske srednjevekovne spise. Ova kolekcija je toliko ogromna i raznovrsna da prosto oduzima dah. Među slikama se nalaze dve Rembrantove, Rubenove kao i jedna Renoarova. 

Barrio Alto distrikt: (u bukvalnom prevodu gornji grad) je, kao i Alfama, istorijska enklava koja datira iz 1513. godine. Ovaj živopisni distrikt je pun malih prodavnica i ribarnica, i prozori i balkoni ovog distrikta su “ukrašeni” razapetim vešom kao i ptičijim kavezima. Kada padne noć ovaj deo Lisabona se prosto “probudi” sa nekim od najboljih fado kafea u gradu koji se prostiru duž ulica osvetljenih viktorijanskim lampama. Fado je poznati muzički i plesni pravac prenet u Portugal od strane afričkih robova u XIX veku. Ovaj pravac je karakterisan pesmama tuge i očaja, i ne postoji bolje mesto u Portugalu da se on iskusi od distrikta Bairro Alto u Lisabonu.

 

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h