Prag je glavni i najveći grad Češke Republike. Nalazi se na reci Vltavi i ima oko 1,2 miliona stanovnika. Od Beograda je udaljen 833 kilometra. Prag je osnovan u IX veku po dolasku Slovena u Češku i brzo je postao sedište kraljeva, od kojih će neki dostići i carski položaj u Svetom rimskom carstvu. Na taj način, Prag je u nekim periodima bio prestonica celog carstva. Grad je dostigao svoj zenit u vreme vladavine Karla IV, koji je izgradio Karlov most, Katedralu Svetog Vida, prvu gotsku katedralu u Centralnoj Evropi. U aprilu 1348. godine osnovao je Karlov univerzitet, jedan od prvih univerziteta severno od Alpa. Kao jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je danas prvorazredna turistička destinacija. Arhitektura Praga je raznovrsna, od renesansne, barokne, rokoko, klasične, do pravaca 20. veka. Turističke atrakcije u Pragu danas su: Stari grad i Staromjetske namjesti (Starogradski trg), Vaclavske namjesti (Trg Sv. Vaclava - glavni trg i ulica), Praški hrad (Hradčani) sa Katedralom Sv. Vida (XIV vek), Karlov most, Jevrejska četvrt, Lenonov zid, Narodni muzej i druge. Unesko je uvrstio istorijski centar Praga u spisak Svetske baštine.

 

Karlov most (Nove Mesto)- Karlov most osnovan je 1357. godine od strane Karla IV, a izgrađen je da zameni Judit most koji je bio teško oštećen u poplavama 1342. Gradnju je pokrenuo Master Otto i završio Petera Parlera 1402. Oba kraja mosta utvrđena su kulama (Manji gradski toranj i Stari grad most kula). Od 1683. do 1928. trideset skulptura i skulptorskih grupa svetaca postupno su postavljene na mostu. Most je 515 metara dugačak i 10 metara širok.

Stari grad (Stare Mesto) - To je najstariji deo Praga koji je dobio povlastice još u XIII veku. U početku grad je odvajan zidovima koji su na kraju srušeni, ali još se može pratiti njihov trag po ulicama gde su bili postavljeni. Stari grad postao je glavni grad Svetog rimskog carstva kad je Karlo IV pretvorio Prag u srednjevekovni arhitektonski grad. Godine 1784. stara gradska većnica postala je sedište vlade.

Gotski astronomski sat (Stare Mesto) - Sat koji pokazuje tri različita vremena montiran je na južni zid starogradske većnice i jedan je od najistaknutijih znamenitosti Praga. Brojčanik ima tri glavne komponente - astronomska koja prikazuje razne astronomske detalje, kao i položaj Sunca i Meseca na nebu, zatim kretanje figura dvanaestorice apostola koji prolaze kroz dva prozora na svakih sat vremena tokom dnevnog svetla, i kalendar koja rotira i daje opis svakog dana u godini s naznakom trenutnog datuma na vrhu, medaljonima sa znakovima zodijaka koji opisuju svaki mesec i u centru simbol Starog grada. Adresa: Stari Grad.

Praški zamak (Mala strana) - najveći je dvorac drevnog sveta sa 570 metara dužine i oko 130 metara širine, podignut u IX veku. Bio je zamenjen Romanskom palatom u XII veku, a potom u XIV veku obnovljen u gotskom stilu za vreme vladavine Karla IV. Danas služi kao istorijsko i političko središte za grad i državu, a ujedno je i rezidencija predsednika Češke Republike. Za posetioce, nalazi se na "must see" (morate videti) listi. Katedrala Sveti Vid, manastir, bazilika Svetog Đorđa kao i nekoliko drugih mesta uz posmatranje kule i umetničkih galerija mogu se otkriti uz turu obilaska Praškog zamka.

Jevrejska četvrtJosefov (Stare Mesto): Josefov ili jevrejska četvrt najmanji je katastarski prostor Praga. Ranije je ovaj gradski trg bio jevrejskii geto u gradu. Smešten između Starog grada i trga Vltava, Josefov sam po sebi predstavlja obeležje praške jevrejske zajednice. Glavna atrakcija trga je Jevrejski muzej, dragocena baština sadašnje Češke. Muzej je jedan od najboljih na svetu sa jedinstvenom zbirkom jevrejske umetnosti, tekstila i srebra koji podsećaju na jevrejsku istoriju. Ulaznica za muzej pokriva posetu starom jevrejskom groblju, svečanoj dvorani, staroj-novoj sinagogi, Meisel sinagogi, Pinkas sinagogi, španskoj sinagogi i Klausen sinagogi.

Hradčani i Hradčan trg (Mala Strana)- Ovaj grad 1320. godine pretrpeo je velike štete zbog Husitskih ratova i velikog požara. Kasnije postao četvrt u Pragu 1598. i njegov trg ostao je gotovo isti od perioda srednjeg veka. Trg je, uz fascinantan praški zamak, takođe okružen mnogim atraktivnim i najpoznatijim palatama. Loreta trg je takođe u blizini Hradčani trga.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h