Rim je glavni grad Italije i regije Lacio, centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana, a jedan od najvećih je svakako Koloseum. Grad se nalazi u donjem toku reke Tibar, u neposrednoj blizini Tirenskog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. Prestonica Italije od 1870. godine, Rim je ujedno i grad sa najviše stanovnika, broji ih oko tri miliona. Klima je mediteranska, a maksimalna temperatura u avgustu često prelazi 30 stepeni. Rim je osnovan 753. godine pre nove ere, a tokom istorije je imao brojne uspone i padove. Grad je i simbol Katoličke crkve - deo Rima je država Vatikan. Naziva se i večnim gradom, prestonicom sveta i gradom sedam brežuljaka. Rim je neznatno oštećen tokom Drugog svetskog rata, pa su brojne istorijske građevine i spomenici ostali sačuvani.

 

"Svi putevi vode u Rim": ova rečenica je nastala kao posledica dugogodišnje posećenosti Rima. Hiljadama godina su se trgovci i pilgrimi kretali ka Rimu, gradu koji je sagrađen na sedam brda uz reku Tiber. Rim je godinama, i dalje je, prestonica trgovine i kulturnih i istorijskih događaja. "Rim nije sagrađen za jedan dan": Rim, večni grad, ima najbogatiju istoriju od svih svetskih prestonica. Ovaj status je Rim stekao zahvaljujući jedinstvenom teritorijalnom položaju, kulturnom i istorijskom značaju, kao i turbulentnoj ratničkoj prošlosti. Kao posledica ove burne prošlosti, ostale su mnogobrojne kulturne i istorijske destinacije u samom Rimu, kao i bližoj okolini. Rim nije samo jedan veliki muzej na otvorenom. Sem toga, Rim je živopisan i živahan grad privlačan i onima koji ne vole istoriju. Hrana, kultura, gradski ambijent i živopisna okolina će učiniti vaš odmor nezaboravnim čak iako ne vidite nijedan spomenik. U Rim se dolazi zbog njegovog bogatog kulturno-umetničkog nasleđa, brojnih spomenika i građevina, fontana, biblioteka, galerija, muzeja, bašti i vila, katedrala, crkvi i zamkova.

Poznati su Kapitolski i Vatikanski muzeji, Vile Đulija i Borgeze, Nacionalni muzej kojeg je projektovao Mikelanđelo, Venecijanska i palata Dorija Pampili, sa velikim brojem umetničkih dela. Simbol Rima, nezaobilazni Koloseum, najveći je amfiteatar sagrađen u Rimskom carstvu. Iz antičkog perioda, tu su i Forum, Zlatna kuća, Panteon, Trajanovi stubovi, Rimske katakombe, Cestijusova piramida, Usta istine, Konstantinova kapija. Iz vremena renesanse i baroka tu su Mikelanđelov Trg Kampidiljo, Palate Senatorio, Venecija, Barberini i druge. Rim je čuven po svojim veličanstvenim trgovima, uglavnom iz 17. veka, često sa obeliskom u središtu, a glavni su Navona, Španski trg, Trg cveća, Venecija, Farneze i Minervin trg. Centar grada je okružen antičkim vilama i zelenilom, a najznačajnije su Vila Borgeze, Alda, Dorija Pamfili, Torlonija i Vila Albani. Rim je i važan muzički centar, poznat po svojoj operi i Nacionalnoj akademiji Santa Čečilija. U gradu se nalazi i filmski studio Činečita, centar italijanske kinematografije.

 

Koloseum: sigurno najpopularnija trakcija u Rimu i jedna od najpoznatijih atrakcija u svetu. Do 50 000 gledalaca je nekada svakodnevno gledalo krvave borbe gladijatora. Prekoputa Koloseuma, pored ulice San Đovani, videćete predeo na kojem su bile barake u kojima su gladijatori vežbali pokrete kako bi ih kasnije pokazali zainteresovanoj publici. Odmah pored je stanica metroa na kojoj staje linija B. U blizini Koloseuma se nalaze još neke rimske istorijske atrakcije: "The Palatine Hill", "Roman Forum", "Arch of Constantine", "Circus Maximus", "Baths of Caracalla".

Panteon je omiljena atrakcija među Italijanima. Sagrađen je 125. godine pre nove ere. Ova građevina je izdržala vekove i ostala zanimljiva kao što je nekada bila. Unutrašnjost  će vas ostaviti bez daha i izazvati osećaj smirenosti iako turisti non-stop ulaze i izlaze. Skoro dve hiljade godina ova građevina je stajala na svom mestu i odolela mnogobrojnim uticajima, dok su se van nje vodili ratovi, a kočije smenjivane automobilima i skuterima. Reč "Pantheon" znači božanstvo i ova građevina je podignuta kao hram za dvanaest najvažnijih rimskih bogova. Osećaju harmoničnosti u Panteonu doprinose njegove idealne proporcije: prečnik kupole je jednak visini od poda do plafona. danas se Panteon povremeno koristi za religijske službe, koncerte i književne večeri. Ulaz je besplatan. Napolju, na trgu "Piazza della Rotonda" pored fontane sa obeliskom na vrhu, nalazi se veliki broj barova i restorana pa čak i Mekdonalds. Upozoravamo vas da su cene pića i jela u ovim kafeima mnogo veće nego u lokalima u unutrašnjosti grada! Na par minuta hoda od Panteona su autobusko stajalište i "Spagna" metro stanica.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h