Brisel: Šetajući gradom koji se ponosi svojim dugim postojanjem, grickajte čuvenu belgijsku čokoladu i uživajte u ukusu mnogobrojnih belgijskih piva. Ulice ovog „evropskog sela“ zaseniće vas svojom ponudom: parkovi, restorani, barovi, muzeji, mnogobrojne atrakcije, ono je što vas čeka u gradu starom više od 1000 godina. Brisel je grad koji bi se trebao naći na spisku gradova „must see“! To je glavni i najveći grad Kraljevine Belgije, nezvanični je grad Evropske unije, sedište je Evropske komisije i Saveta Evropske unije, takođe, u Briselu se nalazi političko sedište NATO-a i Zapadnoevropske unije. Brisel se prostire na površini od preko 32 km2, a na tom prostoru svoje mesto pronašlo je oko 145.000 stanovnika. Brisel je kao grad osnovan oko 979. godine, a prvo naselje, od kojeg je postao Brisel, datira iz davne 580. godine kada je sv. Gaugerije izgradio kapelu na reci Zene. Ime grada pominje se prvi put 1047. godine, i to u povelji Lamberta II. Naziv grada potiče od staroholandske složenice Bruocsella: reč bruoc znači močvara, a sella dom, pa bi slobodni prevod ovog imena bio „dom u močvari“. Region glavnog grada Brisela podeljen je na 19 opština; glavna opština je grad Brisel, dok su ostale opštine smeštene oko centra grada i zajedno sa njim čine urbanu sredinu sa preko milion stanovnika. Uz Flandriju i Valoniju, Brisel je jedan od tri savezna regiona u Belgiji.

Upoznavanje sa Briselom počnite od centralnog trga Grand Place (Grote Markt). Kada se nađete na ovom drevnom mestu, naći ćete se „oči u oči“ sa bogatom istorijom Brisela. Kročićete na jedan od najlepših trgova Evrope, gde dominira arhitektura karakteristična po stilovima iz perioda gotike, baroka i francuskog stila Luja XIV. Ono što ulice koje okružuju ovaj trg otkrivaju, jeste to da je u dalekoj istoriji ovde bilo tržište na kome se prodavala hrana – sve ulice oko ovog trga imaju upravo takva imena: Poulet (piletina), Herbes (lekovito bilje), Fromage (sir)... Grand place proteže se na površini od 1800 m2, a od 1998. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine, jer predstavlja spoj javnih i privatnih građevina s kraja XVII veka. Ovaj trg čine cehovske građevine koje ga okružuju, a svakako su najpoznatije Kraljevska kuća i Gradska većnica. Gradska većnica građena je u periodu od 1401. do 1455. godine, i nalazi se na južnoj strani trga. Njeni tornjevi visoki su 96 m, a na vrhu se nalazi skulptura arhanđela Mihaila kako ubija demona. Nasuprot nje nalazi se Kraljevska kuća, poznata i kao Pekarski dom, jer je izgrađena na mestu na kome se nekada nalazila pekara. Od 1971. godine, svake druge godine u avgustu, ovaj trg bude prekriven tepihom cveća koji tu ostaje nekoliko dana, a predstavlja pravu turističku atrakciju. Ono čime se Brisel ponosi je Atomium, 103 m visoko struktura izgrađena sa Svetsku izložbu 1958. godine. Ova čelično-aluminijumska konstrukcija predstavlja devet atoma jednog alfa-gvozdenog kristala. Kugle su spojene cevima, kroz koje možete proći i doći do sobe gde se nalazi stalna izložba koja prikazuje dobronamerno korišćenje atomske energije. Lift vas može odvesti do najviše kugle, gde se nalazi fini restoran, a odatle se pruža i neverovatan pogled na grad. Danas je ovo najposećenija atrakcija Brisela...

 

Amsterdam: Najveći i glavni grad Holandije. Osnovan je krajem XII veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel. Danas je finansijski i kulturni centar i svetski značajna turistička destinacija. U gradu živi oko 800.000 stanovnika, dok je broj stanovnika šire oblasti oko milion i po. Staro jezgro grada jedno je od najvećih u Evropi, a izgrađeno u XVII veku. Oblik je definisan kružnim vodenim kanalima. U gradu se nalazi više poznatih muzeja. Između ostalih: Rijksmuzeum, Muzej Van Goga, Rembrantov muzej i drugi. Amsterdamske vetrenjače: Putovanje u Holandiju ne bi bilo potpuno bez posete vetrenjačama. Vetrenjače su ikone Holandije i njihov značaj je toliki da čak postoji i nacionalni praznik "Dan vetrenjača" u maju, kada su one otovrene za javnost širom zemlje i ukrašene cvećem, anđelima ili holandskim zastavama. I dalje postoji osam zapanjujućih vetrenjača u srcu Amsterdama. Vekovima su vetrenjače neodvojivi deo holandskog života - bilo da se koriste u industrijske svrhe (kao što je mlevenje kukuruza) ili da odvode višak vode. Holandija je nekada imala preko 10.000 vetrenjača. One iz XVII i XVIII veka nažalost nisu otvorene za javnost, ali ih možete videti. Pogledajte jednu od najstarijih De Otter, De 1200 Roe, ili Riekermolen smeštene na obalama Amstela. Za kasnije primere, pogledajte D'Admiraal ili De Bloem, koje su u stvari premeštene sa svoje originalne lokacije. Ne propustite De Gooyer mlin, gde možete pijuckati tradicionalno holandsko pivo u pivari Brouwerij 't IJ koja se nalazi pored. Od osam amsterdamskih vetrenjača samo je Molen van Stolen redovno otvorena za javnost. Ovo je rekonstruisan mlin iz 1847. godine i popularno je mesto za održavanje venčanja. Kad god je moguće, mlinar demonstrira kako pušta svoja jedra na vetru. Druga stvar koja će vas privući kod ovog mlina je audio-vizuelna prezentacija Rembrantovog života pod nazivom "Rembrant na tavanu".

Rijksmuseum: Rijksmuseum (nacionalni muzej), postavljen je u istorijskoj zgradi i najveći je muzej u Holandiji. Muzej je najveći po broju svojih zbirki, veličini zgrade, budžetu i broju zaposlenih. Svake godine, više od milion ljudi poseti Rijks. Muzej zapošljava oko 400 ljudi, uključujući 45 kustosa koji su specijalizovani u svim područjima. Rijksmuseum je međunarodno poznat po izložbama i publikacijama koje ne samo da su visokog kvaliteta, već su i područja koja pružaju mogućnost pomeranja granica i podstiču nova saznanja. Muzej takođe izdvaja značajna sredstva za obrazovanje i za dekor i izgled izložbi. Vodeći dizajneri redovno se zapošljavaju da rade na projektima Rijksmuseuma.

Muzej Van Goga: Poseta muzeju Van Gog je jedinstveno iskustvo tokom vašeg odmora u Amsterdamu. Muzej sadrži najveću na svetu zbirku Van Gogovih slika. Stalna zbirka pruža mogućnost da se upoznate sa razvojem umetnika ili da uporedite njegove slike sa radovima drugih umetnika iz XIX veka. Muzej takođe poseduje bogate izložbe o raznim temama istorije umetnosti iz XIX veka. Stalna zbirka: Zbirka sadrži zančajna dela Van Goga, a i dela drugih umetnika. Van Gog je organizovan hronološki u pet razdoblja - od kojih svaki predstavlja različite faze njegova života i dela: Holandija, Pariz, Arles, Saint-Remy i Auvers-sur-Oise.Vikendom muzej organizuje radionice za decu uzrasta od 6 do 12 godina gde će ona naučiti kako da budu kreativna dok njihovi roditelji uživaju u galeriji. Muzej je opremljen pogodnostima za hendikepirane posetioce. 

Kuća Ane Frank: Duže od dve godine je devojčica Ana Frank sa svojom porodicom živela na potkrovlju zgrade u ulici Prinsengraht 263. Zajedno sa još dve porodice, porodica Ane Frank je bila u tajnosti snabdevana dnevnim potrepštinama gotovo dve godine. Nazalost, 4. avgusta 1944. tajna je razotkrivena i Ana i članovi njene porodice su bili poslati u koncentracione logore. Jedino je Anin otac, Oto Frank preživeo rat. Danas je od soba u kojima je Ana Frank preživljavala teror Drugog svetskog rata napravljen muzej. U muzeju možete naći izvode iz svetski poznatog Dnevnika Ane Frank ali i istorijska dokumenta, fotografije i razne predmete koji su pripadali onima koji su se krili u zgradi. Originalni dnevnik se takođe nalazi u ovom muzeju. 

Muzej lala: Lala je uvezena u Holandiju sredinom XVI veka od strane Otomanskog Carstva. Do danas, ovaj cvet ostaje omiljeni holandski cvet, jedan od simbola zemlje. A mali privatni muzej (preko mosta iz Kuće Ane Frank), prikazuje istorijsku fasciniranost Holanđana tulipanima i u svom šopu prodaje razne vrste najlepšeg cveća. Ovo je mali, prijateljski muzej koji će vas uputiti u kultivaciju i istoriju lala prek nekoliko multimedijalnih LCD ekrana. Ovo je na "must see" (morate videti) listi za sve baštovane, ljubitelje cveća i one koje ineteresuje holandska opčinjenost lalama...

 

Jedino Veliko vojvodstvo na svetu, zemlja u kojoj se češće viđaju, i voze, najnoviji modeli mercedesa ili ferarija, nego motori ili bicikle, jeste Luksemburg, najbogatija evropska država. Luksemburg se nalazi na zapadu Evrope, između Belgije, Francuske i Nemačke, najpoznatija je država po bankarstvu i proizvodnji sjajnog vina - "mozel". Luksemburg zajedno sa Belgijom i Holandijom čini zemlje Beneluksa. Jedna je od najznačajnijih centara Evropske unije, sedište Evropske investicione banke i Evropskog suda pravde. Istorija Luksemburga počinje 963. godine, kada je izgrađen Luksemburški zamak. Vremenom je tvrđava dograđivana i proširavana, a grad se postepeno razvijao oko nje. Glavni grad ove države je Luksemburg, koji važi za jedan od najbogatijih gradova Evrope. Nalazi se na nadmorskoj visini od 334 m, i ima neobičan položaj: sagrađen je na liticama, tako da izgleda kao da se sastoji iz dva nivoa, nižeg i višeg. Jedan je od najrazvijenijih gradova Evrope, čuva veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, među kojima se ističe katedrala Notre Dame, koja se smatra simbolom grada. Pored Luksemburga, koji obilazi veliki broj turista, veliko je interesovanje i za tzv. Kazamate (Casemates Bock). Ovjaj kompleks podzemnih tunela izgrađen je u XVIII veku, prostiru se na dužini od 23 km, a na dubini od 40 m. Od 1994. godine nalaze se pod svetskom zaštitom UNESCO-a, a godišnje privlače preko 100.000 posetilaca. Luksemburg je jedna od zemalja sa najvišim životnim standardom; a poznat je po proslavama koje naročito privlače ljubitelje piva. Interesantan podatak je da je Luksemburg 2007. godine, među 70 evropskih gradova srednje veličine, izabran za "najpametniji evropski grad". Prilikom izbora u obzir su uzimane kategorije:  ekonomija, stanovništvo, sistem upravljanja, mobilnost, okolina i kvalitet života. Luksemburška kuhinja oslanja se na kuhinje susednih zemelja: Francuske, Belgije i Nemačke. Ono što ovde neizostavno morate probati jesu specijaliteti od slatkovodne ribe, pastrmke, štuke i rakova. Luksemburški dezerti uglavnom se pripremaju sa lokalnim likerima, a rado se naručuju i voćni kupovi. Luksemburg ima blagu i umerenu klimu; srednja letnja temperatura je 17 C, a zimi se kreće oko 0 C. Idealno vreme da se poseti ova zemlja je u periodu od maja do septembra.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h