PALMA DE MAJORKA

Majorka pripada grupi Balearskih ostrva. Pored Majorke, arhipelagu pripadaju Menorka, Ibica, Formentera i brojna manja ostrava. Zauzimaju idealan položaj u zapadnom Mediteranu: izmedju Iberijskog poluostrva, juga Francuske i severne Afrike, a pokrivaju površinu od 5000 km2. Skoro 40 odsto površine ovog ostrva je nenastanjeno i taj prostor čine tri nacionalna parka: Albufera, Dragonera i Mondrago. Administrativni centar Majorke i Baleara je grad Palma, pravo mondensko mesto, sa velikim brojem luksuznih hotela, ekstravagantnih vila, ekskluzivnih plaža i svih pratećih sadržaja koji danas čine vrhunsku turističku ponudu. Majorku, kao kraljicu evropskog turizma, krasi izvanredan pejzaž: duge peščane plaže, borove šume, planinski venci koji se uzdižu do 2.300 m nadmorske visine i ambijent koji joj je doneo ime Kraljica Mira. Majorka je jedna od najstarijih evropskih turističkih destinacija, pa je često zovu i „Stara dama”. Ali, brojne decenije nisu uspele da joj naude, tako da je i danas mladalački živahna, prepuna iznenađenja i pomalo misteriozna. Na ovom ostrvu svako može da pronađe jednu od devet muza, pa i da otkrije neku novu, jer su sunce, more i magična priroda nepresušna inspiracija, a letovanje je uvek više od odmora.

Palma de Majorka je najveći grad i luka na ostrvu Majorka i glavni grad autonomne pokrajine Balearska ostrva; osnovali su je Rimljani kao vojni logor. Grad se prostire na površini od 208 km2, a gotovo pola stanovništva ostrva živi upravo u Palma de Majorki. El Arenal nalazi se na južnoj obali Majorke, i tipičan je španski primorski grad sa uskim ulicama u kojima se mešaju stranci i domaćini do kasno u noć. S obzirom na to da se nalazi u blizini grada Palma de Majorka, i u blizini aerodroma, nije nikakvo čudo što ovaj gradić postaje mesto masovnog turizma.

Iljetas je rezidencijalna zona Palma de Majorke, udaljena 4 km od centra grada i 14 km od aerodroma. Na ovom zelenom rtu koji se strmo spušta u more nekada su bili letnjikovci bogataša, ali s vremenom su ih zamenili hoteli visokih kategorija. U strmim liticama more je izdubilo male kamene uvale, koje su postale minijaturne plaže hotela u Iljetas.

Magaluf je letovalište koje nudi sve za potpuno uživanje na letovanju. Glavni ukras i najlepši deo Magalufa, kao i obližnjeg letovališta Palma Nova, jesu “Dos conchas” (dve školjke), kako popularno nazivaju dve velike peščane uvale odvojene rtom Balena, u koje su se smestile dve izuzetno atraktivne široke i duge plaže koje zapljuskuje kristalno čisto ostrvsko more.
Plaja de Palma se nalazi na južnoj obali Majorke, u istočnom delu plaže duge 6 km. Udaljena je 10 km od grada Palma i 5 km od aerodroma. Plaja de Palma nekoliko godina ponosno nosi plavu zastavicu zbog čistoće i kvaliteta vode i obale.
Plaja de Muro je letovalište na severoistoku ostrva Majorke, između letovališta Puerto de Alkudija i Kan Pikafort. Poznato je po peščanoj plaži dugoj oko 8 km. Sitan pesak i kristalno čista voda, kao i hladovina koju pravi borova šuma, čine ovo mesto idealnim za opuštanje. Plaža je jedna od najpopularnijih na ostrvu i dobila je plavu zastavicu za kvalitet.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h