TASOS

Tasos je ostrvo u severnom delu Egejskog mora, jedno je od najlepših ostrva Grčke, a zbog zelene boje mora je poznato i kao ’’smaragdno ostrvo’’, a nazivaju ga i ’’šuma koja pliva’’ jer je okružen borovim šumama i maslinjacima. Udaljeno je od Beograda oko 700 km. Svi putevi na ostrvu su dobro urađeni i omogućavaju prilaz svim plažama i uvalama. Poznato je i po rudnicima zlata i mermeru, a još više po gostoprimljivosti, vinima, rakijama, medu (preporuka: obavezno probati borov med) i maslinama. O bogatoj istoriji Tasosa svedoce mnogobrojni anticki ostaci, koji ga cine ogromnim muzejom (pozorište iz 4. veka, akropolj, agora, svetilišta Posejdona i Dionizija). Ime je dobilo po sinu feničanskog kralja Aginora, Tasosu koji je stigao na ostrvo tražeci svoju sestru Evropu koju je oteo Zevs. Karakteriše ga prijatna klima, zaštićeno je od vetrova, a pošto se nalazi na severu nema tropskih temperatura (u najtoplijim mesecima temperatura iznosi oko 32ºC), svež i čist vazduh, čisto smaragdno more (temperatura vode dostiže i 25ºC), divlje uvale i mirne plaže.


Limenas - Limenas je glavni i najveci grad Tasosa, ali i najveća trgovinska luka i centar. Nastao je na mestu antičkog grada Tasosa. Brojni kafići, taverne i barovi na obali mora, raznovrstan kulturni život i arheološka nalazišta samo su deo ponude ovog grada. Karakteriše ga lepo šetalište uz more, kao i trgovacka ulica prepuna prodavnica, kafica i restorana. Plaža je šljunkovita. Preporučuje se zaljubljenim parovima, porodicama, tačnije, svima koji žele da iskuse odmor u pravom smislu te reči.

Limenarija – je drugi grad po veličini na ostrvu. Od glavnog grada udaljen je 45 kilometara. Mali, prijatan grad sa dosta taverni i kafića. More je plavo i čisto, a peščano-šljunkovita plaža sa postepenim ulaskom u more se pruža u dužini od 2 kilometra. Postoji mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. Mesto je idealno kako za mlade tako i za porodice sa malom decom. U samom gradu, nalaze se taverne, kafici, mnoštvo supermarketa, rent-a-car agencija, butika, pekara, apoteka i lekarska ordinacija. Romantični zalazak sunca u Limenariji pamti se zauvek. Od brojnih plaža najlepšom se smatra Metalija- čisto, plavo more, prijatne noći, sportovi na vodi, šetnje duž mora... Plaža Makrijamos – jedna od najčistijih (nagrada ’’Blue Flag’’), puna je školjki,  more je mirno. Na njoj se naplaćuje ulaz.

Potos – jedno od najlepših mesta na Tasosu, mali grad koji karakterišu šetalište i kej sa klupama. Od Limenarije je udaljen 4 km. Plaže su peskovite i čiste, more toplo, priroda je savršena, ljudi su ljubazni, ne preporučuje se ljudima željnim noćnog provoda već porodicama i onima koji žele da u potpunosti uživaju u mirnom odmoru i prirodnim lepotama. Ni ovde ne treba propustiti priliku i uživati u čarobnom zalasku sunca.

Skala Potamia nalazi se na najlepšoj plaži ostrva - Golden beach, koju nikako ne smete zaobići. To je najduža plaža na ostrvu sa mekanim zlatnim peskom i čistom, plitkom vodom. Idealna je za decu i nesigurne plivače. Ima kafića, taverni i prodavnica. Pravo je mesto za opušten i miran odmor.

 

 

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h