ZAKINTOS

Zakintos je treće po veličini ostrvo u Jonskom moru. Prostire se na površini od 410 km2, a dužina obale iznosi oko 125 km. Sa istočne strane ostrva pružaju se ravnice koje se lagano spuštaju u mirne zalive i peskovite plaže, dok se sa zapadne strane nalaze planine. Ostrvo je pretežno brdovito i ima dosta podzemnih voda, pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno, jednim delom od maslinjaka, vinograda i limunovog drveća, jednim delom od voćnjaka i žitarica, kao i brojnih šuma koje se spuštaju sve do mora.

Klima je umerena, a prosečna letnja temperatura je 27 stepeni. Ovo prelepo ostrvo biraju turisti željni provoda u mestu Argasiju, ali i oni koji, pak, žele odmor u pravom smislu te reči, mogu da se odluče za Tcilivi. Temperature vode je oko 23 stepena. Ostrvo Zakintos je dobilo ime po sinu čuvenog Dardanusa koji je prema grčkoj mitologiji bio Zevsov sin. O Dardanusovom sinu kao prvom doseljeniku na Zakintos govori Homer u Ilijadi i Odiseji. Prema ovom izvoru, Zakintos i njegovi ljudi su na ostrvo došli između 1500. i 1600.g.pne.

Arheološka iskopavanja ukazuju na naseljenost ostrva u neolitu. Zakintos je kao i ostala Jonska ostrva šest vekova bio pod venecijanskom vladavinom (od 1194. do 1797.). S obzirom na to razumljiv je i veliki uticaj venecijanske kulture. Mnogi bogati Zakinćani su slali svoju decu u Italiju na obrazovanje. Jedan od njih je i veliki grčki pesnik Dionisos Solomos. Glavni proizvodi na Zakintosu su maslinovo ulje, grožđe, citrusi i brusnica. Na Zakintosu živi caretta caretta kornjača koja je ovde zaštićena vrsta.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h