TERME OLIMIA

Pravila lepog ponašanja u saunama - Savremeni način življenja nažalost donosi stres. Taj stres utiče na loše psihofizičko stanje. To su loše strane savremenog doba, ali na sreću postoje i prednosti kao što su moderni načini relaksacije, detoksikacije i zdravog života. Jedan od načina da povratite svoje fizičko i psihičko dobro stanje je boravak u sauni. Ona vodi poreklo od finske saune. U Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Rusiji upotrebljava se stotinama godina unazad, a od Drugog svetskog rata sve se intenzivnije koristi i u celoj Evropi. U sauni se relaksiraju mišići, ona na prirodan način odstranjuje nečistoće kože, doprinosi regeneraciji kožnog tkiva, poboljšava otpornost organizma na različite bolesti a naročito bolesti disajnih puteva. Ona takođe trenira srce i stabilizuje krvni pritisak, doprinosi lučenju hormona i poboljšava rad vegetativnog nervnog sistema. Kako bi vaš boravak u sauni dao najbolje rezultate, neophodno je da poštujete i osnovna pravila.

• Sauna se preporučuje samo zdravim osobama, koje nemaju srčane tegobe, pa je iz tog razloga prva mera predostrožnosti obavezna konsultacija sa kardiologom.

• Idealna temperatura je između 75-90°C.

• U finskoj sauni preporučuje se intenzivno zalivanje kamena jer se na taj način povećava procenat vlažnosti i jona u vazduhu, što deluje smirujuće na vaš nervni sistem.

• Preporučeno vreme boravka u sauni je 10-15 minuta, što se može ponoviti 2-3 puta, a u organizam je neophodno unositi dovoljno tečnosti.

• Između dva boravka u kabini telo morate osvežiti hladnom vodom.

• Poslednje tuširanje se uvek vrši toplom vodom.

 

Terme Olimia nalaze se uz reku Sutlu, 450km od Beograda, gde brdovito područje Rudnice prelazi u Panonsku niziju. Smatra se najčistijim, ekološki besprekornim i neokrnjenim delom Slovenije. Danas su Terme Olimia cilj za sve koji uz blagotvorni učinak termalne vode žele nešto više – ovde velnes postaje filozofija i način života. U celovitu i kvalitetnu velnes ponudu uključeni su programi prevencije prilagodjeni individualnim željama i potrebama, najsavremeniji svet sauna, odlični programi za ulepšavanje, spa terapije i kozmetičke usluge, izazovni doživljaji u vodi koji podižu adrenalin i različite mogućnosti rekreacije – sve što čini mozaik preporođenog života. U neposrednoj blizini Termi Olimia nalazi se selo Olimje - proglašeno za najlepše selo u Evropi za 2009. “Olimje je malo slovensko selo u neposrednoj blizini termi "Terme Olimia". Mesto se prvi put spominje 1208. godine. Izuzetno kulturno bogatstvo, netaknuta priroda, raznolika turistička ponuda i ljubazni stanovnici privlače brojne posjetioce. Još i dan danas franjevački kaluđeri njeguju i čuvaju tajne drevne medicine i rado pokažu radoznalim posetiocima obnovljene manastirske prostore. Olimje je pravi raj za igrače golfa. Kažu da je igranje golfa tu poseban doživljaj jer ih okružuju prirodne lepote. Sledeća specifičnost je svakako čokolada iz Olimja i vrhunska vina koja nude gostu uz brojne lokalne kulinarske specijalitete. Čaša domaćeg piva, jelenov pozdrav s vrha brda i skok u zemlju bajki zovu vas i dodaju iskrice u čarobnoj slici Olimja - prekrasnog bisera Slovenije.”

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h