BUGARSKA

Bansko je najmlađi i najrazvijeniji ski centar u Bugarskoj. Poseduje odlične uslove – snežni pokrivač od kraja novembra do kraja aprila, 65 km staza koje odgovaraju svim zahtevima (od početnika do vrhunskih skijaša), topove za veštački sneg na 85% terena, brojne nove hotele i apartmne... Prosečna temperatura u januaru je oko -2°C. Sneg obilno pada i pravi stalni snežni pokrivač od oko 2m. Grad se nalazi na 930m nadmorske visine, a iznad Banskog izdvajaju se dva skijaška regiona: donji (1100-1600 m) i gornji (1700-2500 m) staze za slalom i veleslalom. Nalazi se na 150 km južno od Sofije, na severnoj strani planine Pirin (proglašene za nacionalni park). Bansko je bugarsko skijalište broj jedan jer ima najbolji i najmoderniji ski centar. Poslednjih nekoliko godina u Bansko je uloženo nekoliko miliona evra u komplet novu skijašku oblast sa potpuno novim luksuznim hotelima i prazničnim apartmanima koji su izgrađeni odmah nasprama gondole. Takođe, imate mnogo toga za videti i u samom Banskom, sa oko 120 kulturnih i istorijskih obeležja i mnogo toga za istražiti. Nekoliko suverilnica nude vam kreacije lokalnih umetnika i kovača. Bansko je poznato kao jedinstveno mesto od međunarodnog značaja. Pored predivne planine Pirin, Bansko poseduje i bogata istorijska obeležja. Tu su ostaci antičke tvrđave u Starom Gradištu, a nalaze se samo četiri kilometra u pravcu zapada. Južno od Banskog je Nacionalni park Pirin pod protektoratom UNESKA zbog svojih kulturnih i prirodnih lepota. Park je bogat jezerima, vodopadima, pećinama, drvećem i istorijskim lokacijama. Bansko je zajedno sa Dobriništem poznato po svojim mineralnim izvorima. Takođe preporučujemo posetu manastiru Rila i glavnom gradu Sofiji.

Ski staze ukupno imaju 65 kilometara, a nadmorska visina kreće se od 1100 do 2500 metara. Skijalište se nalazi na padinama Pirin planine sa najvišim vrhom Vihren (2.914 m). Od skoro svakog hotela idu mini-busevi do prvih ski liftova. Oni koji žele da se spuste do samog grada na skijama ili snoubordu, mogu da probaju jedinstvenu ski stazu, koja prolazi kroz šumu i odgovara svim skijašima. Dvanaest savremenih ratraka pažljivo sređuju sve planinske padine, garantujući maksimalno zadovoljstvo pri skijanju i veliki izbor staza. I ono što je takođe veoma bitno - ovde nema dugih redova kod ski liftova. Tražeći pravu alternativu za Alpe, ovde ćete naći staze za sve ukuse: od blago kosih za početnike do strmih, ponegde gotovo vertikalnih padina, za one koje dobro skijaju. Novi moderni lift povezuje mesto sa prvim platoom odakle kreću staze, dužine oko 14 km koje su servisirane sa 2 lifta. Ima oko 65 km staza za alpsko skijanje, koje su pretežno crno‐crvene. Sve staze u Banskom odgovaraju i snouborderima, koji mogu angažovati instruktora i iznajmiti snoubord. Iskusni snouborderi mogu da se spuštaju i van označenih staza, po širokoj, pravoj ledenoj stazi. Izdvojićemo neke od 16 staza koliko ih ima u Banskom:

Bunderitsa:  Tip žičare: četvorosed. Težina: laka. Opis: Počinje na 2560 m nadmorske visine i pruža vam kombinaciju izbora - vi birate na koju sledeću stazu želite da se priključite. Da li želite opuštajuću i glatku vožnju, ili biste radije neku koja će izazvati vaše skijaške veštine i umeće. Možete birati između staze Todorka (broj 4), Balkaniada (6) i Tomba (9).

Balkaniada: Tip: trosed. Težina: srednja. Opis: Predivna staza koja će izvući najbolje iz skijaša i bordera. Spuštajući se niz brdo iskušaćete svoje veštine i veoma se dobro zabaviti. Mnoga takmičenja organizuju se na ovoj stazi - pa, da li biste se usudili da se nadmećete sa profesionalcima.

Todorka:  Tip: trosed. Težina: srednja. Opis: Todorka je isključenje sa Balkaniade. Ima dva različita dela - lakši deo (donji deo) i srednje težine (gornji deo). Donji deo poznat je kao “Kolarski put”, gde početnici prave svoje prve korake na skijama ili snoubordu, tako da im izađite u susret. Naš savet za vas je: uzmite piće na svakih sat ili više u kafićima lociranim oko staze Šiligarnika – to će okrepiti vaš organizam za nastavak skijanja.

Yulen:  Tip: gradski lift. Težina: srednja. Opis: Ova staza je relativno kratka i dinamična. Svojom nizbrdicom pruža intezivni ugođaj naprednijim skijašima i dostojan izazov početnicima. Ako propustite mesto za pauzu, takođe možete završiti u kafićima oko Šiligarnike.

Tomba: Tip žičare: četvorosed. Težina: teška. Opis: Ova staza oduzeće vam dah. Budite veoma oprezni na ovoj stazi s obzirom na to da joj je nagib 73 %. Ako ste početnik toplo vam preporučujemo da izbegavate Tombu dok se prvo ne isprobate i ne uvežbate na ostalim stazama nekoliko dana. Za one koji imaju iskustvo u brzo spuštanje niz padinu, ova staza puna je emocija i pružiće vam mnogo podizanja adrenalina. Ne zaboravite - samopouzadnje je dobro, ali ne dovodite u rizik sebe i ostale skijaše na stazi. Uhvatite brzi spust pred kraj, u nžem delu staze da biste stigli do pabova oko staze Banderishka polyana – posle Tombe svima je potrebno piće i vreme odmora da dođu do daha.

Chalin valog 1:  Tip: četvorosed. Težina: srednja. Opis: Ovo je “bliznakinja” staze Chalin valog 2. Staza je malo duža pa pruža mnogo mogućnosti srednje težine, kao i intezivan spust. ovo je teži deo od susedne staze. Imate pristup i Chalin valog 2 stazi preko prelazne stanice gde su gondole, tako da ćete imati dosta publike i ohrabrenja za sve dobro izvedene preformanse dužinom staze. Ova staza je takođe u potpunsti opremljena snežnim topovima za veštačko nabacivanje snega.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h