FRANCUSKE ALPE

Prema podacima Svetske turističke organizacije, Francuska je turistička prestonica sveta. Nju je 2007. godine posetilo 81,9 miliona ljudi, daleko više nego Španiju koja je na drugom mestu sa 59,2 miliona posetilaca. Pariska nadmoć u kategoriji posećenosti svetskih metropola sastavni je deo velike popularnosti Francuske. Biser Francuske svakako je Luvr koji je, pre nego što je 1793. godine postao muzej, bio tvrđava ili rezidencija nekolicine kraljeva. Sa 7,5 miliona gostiju, ovo je najposećeniji muzej na svetu. Možda najslavnija svetska građevina je 119 godina stari Ajfelov toranj sa 6,7 miliona posetilaca - a tek je peta atrakcija u Francuskoj. A najposećenija je katedrala Notr-Dam sa 12 miliona posetilaca. Ali, Francuska ima na Azurnoj obali i niz svetski priznatih letovališta, a na Alpima su neka od najčuvenijih svetskih skijališta i zimovališta.

 

Tri doline je poznati zimski centar, a veliki broj različitih staza i to: veoma lake staze (zelena boja), lake staze (plava boja), teške staze (crvena boja) i veoma teške staze (crna boja) na kojima ima snega od novembra do maja čine ga jednom od najposećenjih skijaških destinacija u Evropi.  Najpoznatija mesta u okviru ovog velelepnog skijališta su Brides-Les-Bains,  Meribel, Courchevel, La Tania, Val Thorens, Saint-Martin-de-Belleville, Les Menures i La Plagne.  Meribel dolina se nalazi na 600m nadmorske visine,gondolom povezana sa vrhom do koga možete stići i kolima za samo 30min. Pruža Vam se prilika da uživate u jednom od najvećih ski centara na svetu u atmosferi 19-tog veka sa svim pogodnostma modernih ski centara. Dolina Maribel u svom sklopu ima Val Thorens se nalazi na vrhu  tri doline, a raznolikost pejsaža i staza omogućava svim skijašima da uživaju u zimskim sportovima osam meseci godišnje. Smeštajni kapaciteti različitih kategorija, restorani, prodavnice, diskoteka i drugi sadržaji doprinose sve većoj popularnosti ovog zimskog centra. Val d’Isere i mesto Tigne, kao da se naslanjaju na Tri doline i pozivaju skijaše da krenu stazama Jean-Claude Killy-a, proslavljenog Olimpijskog pobednika iz 1968. godine. Val d’Isere nije samo vrhunsko skijalište, već i romantično selo sa puno aktivnosti u predivnom ambijentu restorana, apartmana uz vatru iz kamina ili porodičnih kafanica.

Les 2 Alpes ima najveći skijaški glečer u Evropi. Dve zanimljivosti prate glečer, prva je voz koji vozi kroz sam glečer i služi za prevoz skijaša na visinu od 3450 m. Druga zanimljivost je Ledena pećina, koja je napravljena na vrhu glečera i ulazi nekih 10 do 20 m u sam led, gde možete videti isklesane razne figure od leda. Les 2 Alpes je poznat i po bogatoj vanpansionskoj ponudi. Ima jako veliki izbor restorana, barova, diskoteka, bioskop. Bogat noćni život čini ovo mesto privlačnim za mlade, ali podjednako je prilagođen i porodicama sa decom. Les 2 Alpes jedno je od najboljih francuskih skijališta koje se nalazi u središtu južnih i severnih Alpa. Les 2 Alpes u sklopu skijališta ima najveći skijaški glečer u Evropi, koji obećava sjajan provod dobrim skijašima. Skijalište ima idealne uslove za početnike i ljubitelje ekstremnog skijanja i snoubordinga, kako na označenim tako i na „off pistama“. Bogat noćni život čini ovo mesto privlačnim za mlade, ali podjednako je prilagođen i porodicama sa decom. Les 2 Alpes nudi spa centre, klizalište, dečije ski škole, restorane, bioskop. Susedno skijalište Alpe d‘Uez udaljeno je 9 km.

VIDEO

Kontaktirajte nas

FENIX TRAVEL - Turistička agencija 
Adresa: Subote Vrlića 10a
Tel: 024/548-580
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme: 09 - 20h radnim danima, subotom 09 - 14h